Γέφυρες

Οι Γέφυρες φιλοδοξούν να γίνουν ένα μουσικό σύνολο μελέτης τόσο του Μακάμ όσο και των Λαικών Δρόμων, αλλά και της σύνδεσης των δύο συστημάτων. Χωρίς πολλά πολλά, έλα να παίξουμε, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να γίνουμε ομάδα!

Για όσους θέλουν μεγαλύτερη περιγραφή:

H μουσική του τόπου μας βασίζεται στη μουσική κληρονομιά δυο σπουδαίων θεωρητικών συστημάτων και αποτελεί φυσικό κράμα αυτής της μίξης. Δύο διαφορετικά μέταλλα, με την κατάλληλη αναλογία και στις κατάλληλες συνθήκες χαρίζουν τα ξεχωριστά τους στοιχεία σε ένα νέο μοναδικό μίγμα.

Έτσι και το συγκερασμένο δυτικοευρωπαϊκό Ματζόρε Μινόρε σύστημα, στην όσμωση του με το οθωμανικό σύστημα Μακάμ –το οποίο διασώζει τόσο τη συλλογιστική της βυζαντινής μουσικής όσο και εν μέρει της μουσικής συλλογιστικής του αρχαίου κόσμου- , δημιουργεί τα «υβριδικά» ξεχωριστά μουσικά ιδιώματα του τόπου μας, που δεν είναι άλλος από την ύπαιθρο και τις πόλεις του ελλαδικού χώρου, των Βαλκανίων, της Μ. Ασίας και της βορειοανατολικής μεσογείου ευρύτερα. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα ιδιώματα αυτά χαρακτηρίζονται από πολύ έντονη πρακτική φυσιογνωμία και προφορική διάδοση, γεγονός που ίσως να ευθύνεται κιόλας για τις παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ορολογίας.

Για τους μουσικούς που διαχειρίζονται τα ιδιώματα αυτά, και ιδιαίτερα για αυτούς που είναι χειριστές συγκερασμένων οργάνων, υπάρχει αρκετά μεγάλη ανάγκη εύρεσης μίας κοινής γλώσσας επικοινωνίας και διασαφήνισης του συστήματος με σκοπό τη μεγαλύτερη κατανόησή του. Αυτό είναι ένα κάλεσμα με σκοπό να μελετήσουμε τα φαινόμενα αυτά μέσω ενός αντιπροσωπευτικού ρεπερτορίου σε μορφή μουσικού συνόλου.

Στόχος, να λειτουργήσουμε σα μια πραγματική μουσική «γέφυρα» μεταξύ των δύο κόσμων, να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στην απάντηση του αιώνιου ερωτήματος «ποιος είμαι;» αλλά και να νιώσουμε τις πρωταρχικές αξίες της ίδιας της μουσικής, που δεν είναι άλλες από την έκφραση, την ευχαρίστηση και την επικοινωνία!

Συντονισμός : Αχιλλέας Τίγκας - Χαρούλα Τσαλπαρά