Παραδοσιακό Τραγούδι με το Γιάννη Νιάρχο

Σε αυτό το σεμινάριο θα επιχειρήσουμε μία προσέγγιση των χαρακτηριστικών του Μικρασιάτικου ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την καταστροφή, από συνθέσεις Μικρασιατών συνθετών. Θα αναλύσουμε κάποια αντιπροσωπευτικά τραγούδια όπως τραγουδήθηκαν από σημαντικούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες της σχολής αυτής. Θα υπάρξει και μια μικρή αναφορά στο μουσικό δρόμο (μακάμ) και στο Ρυθμό κάθε τραγουδιού. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες σε ένα πρώτο επίπεδο, κάποιες λεπτομέρειες αυτού του είδους των τραγουδιών, όσο αυτό είναι δυνατόν, στη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή:

Ο Γιάννης Νιάρχος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1967. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με το παραδοσιακό, σμυρνέικο, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, τραγουδώντας και παίζοντας, κυρίως κιθάρα, αλλά και μπουζούκι, μπαγλαμά και ούτι. Σπούδασε Ηλεκτρολογία στα ΤΕΙ Κοζάνης και παράλληλα με τις σπουδές του, έπαιξε και τραγούδησε σε διάφορες ταβέρνες.

Το 2002 συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Κουνάδη «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά» για την ΕΡΤ, με δύο τραγούδια. Από τότε, συμμετέχει σε πολλά προγράμματα, με διάφορες κομπανίες σε ταβέρνες και μουσικά εστιατόρια της Αθήνας. Είναι μέλος της Απόδημης Κομπανίας, με την οποία έχει ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους. Με την Απόδημη Κομπανία έχει ταξιδέψει τέσσερις φορές στην Αυστραλία, όπου εμφανίστηκε σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Μελβούρνη, Αδελαϊδα, Μπρίσμπεην και Καμπέρα. Από τον Μάρτιο του 2013, συμμετέχει, σε μια ομάδα παράστασης χοροθεάτρου, το CIE MPTA, η οποία αποτελείται από Βέλγους, Γάλλους, Έλληνες και Τυνήσιους χορευτές και μουσικούς.

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί από μεγάλες διοργανώσεις, σε θέατρα και φεστιβάλ στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στην Λυών, στο Παρίσι, στο Σάο Πάολο, στο Μπουένος Αϊρες κλπ. Είναι μέλος του σχήματος Banda Jiovanica, από το 2015, όπου επιχειρείται μία σύνδεση της μουσικής δημιουργίας των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Ουγγρική, Ρουμάνικη και Ρώσικη μουσική παράδοση. Από τον Οκτώβριο του 2016, εμφανίζεται με το συγκρότημα Τακίμ στην παράσταση «Καφέ Αμάν- Ελληνική Απόλαυσις», υπό την επιμέλεια του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα. Γράφει τραγούδια, με βαθιές ρίζες στην ελληνική μουσική παράδοση αλλά με σημερινή θεματολογία, και παρουσιάζει με το συγκρότημα Ανακόρντα, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.